“Предстоящата адаптация за постъпване в училище- проблеми и решения”- тема, избрана след проведена анкета с родителите и презентирана от доц.Райна Захариева.

Родители и учители бяхме впечатлени от чутото, тъй като доц.Захариева от години работи по темата за детската психика.
Учителките затвърдиха свои ключови компетентност. Родителите получиха безценни съвети, които да им бъдат в помощ при бъдещото емоционално и образователно развитие на децата.
Екипът на ДГ”Детелина” е изключително удовлетворен от проведеното събитие с родителите. За нас и за тях най – важни са децата и тяхното щастие!

Училище за родители 2023-1
Училище за родители 2023-2
Училище за родители 2023-3

Традиция в детската градина е да гостуват родители и да разказват за професиите си.
Днес във IIа група “Смърфчета” на гости беше г- жа Зорница Димитрова- стоматолог в ж.к. Овча купел.
Тя се включи в урока на групата и г- жа Цекова на тема: ” Нашите зъбки”.
Д-р Димитрова не само разказа за професията на стоматология, но показа някои от инструментите, с които се работи .Направи демонстрация за правилното миене на зъбите. Показа цветни картини на зъболекарски стол и още инструменти.
За вниманието, с което слушаха, всички деца получиха картинка “зъб”, който те да оцветят и “превърнат” в щастлив зъб.
С това подаръците не свършиха! За всеки имаше паста за зъби, балон, молив с мече, четки .
Децата поздравиха и благодариха на своята гостенка с “Песен за зъбките”.

18.05.2023г- Нашите зъбки

Днес децата от Трета група и госпожа Кючукова показаха на всички учителки от детската градина колко много са научили за правилата на улично движение.
Разказаха какво се прави при различните светлини на светофари. Поясниха как пресичат на пешеходна пътека пешеходците и къде се движат автомобилите.
Най- интересно беше определянето на пътните знаци-задължителти, забранителни, указатели и т.н.

правилата на улично движение 2023

Днес Мистър Артър зарадва децата със своето магическо изкуство. Вълшебства му ги впечатлиха, а най- хубавото беше, че те самите участваха в тях и помагаха за да се случат. Артистите получиха заслужени аплодисменти, а всяко едно от децата- подарък, фигурка от балон.

Мистър Артър- магическо изкуство 1
Мистър Артър- магическо изкуство 2

Най- прекрасното време от годината – месеците април и май! Всичко е украсено, звучи музика и в Детската градина кипи радостно оживление!!
Само в очите на нашите абитуриенти има мъничко тъга защото това е последното им тържество тук!!!
Но дадоха обещание,че ще гостуват!

 

април май 2023

Дали заради името или чудесната зелена трева,но в нашия двор имаме прекрасни гости – семейство Таралежкови!!

Децата им се радват от сърце!!

Семейство Таралежкови

Палавниците от първа група и госпожа Денчева показаха на учителките колко много знаят за домашните животни и как умеят да играят!

Домашни животни 1000px 2

И най- малките “ученици” от първа яслена група също като по- големите каки и батковци- творят и играят. Месец Март, тема “Гъсенички”

Една прекрасна и ползотворна събота, в която наред с продължаващата квалификация всеки си тръгна с нещо ново.
Презентацията и конструктивният диалог с доц. Райна Захариева по всички наболели въпроси в работата ни още повече разшири кръгозора на всеки един от присъстващите.
Благодарим на доц. Захариева и за препоръчаната литература, чрез която бихме получили отговор на още много въпроси.

Втората ни екскурзия тази година до Веселата къща в с. Дрен донесе още повече веселие и емоции. В нея се включиха и ”големите” вече ученици от 2гр.и 2а гр.
Най-хубавото при всяка една екскурзия е, че съчетава полезни нови знания, умения и разбира се-много игри на открито и веселие.
Във Веселата къща децата истински се подготвиха за идващите Великденски празници като месиха козунаци и сами боядисваха яйца.
Подкрепиха се за веселите игри и танци. А в Националния исторически музей на град Перник направиха ”разходка” из живота в миналото.
Зачервените бузки и грейналите очи бяха прекрасна гледка. Връщайки се децата имаха желание утре пак да бъдат на екскурзия.
ни.

По случай Националния празник 3 март, Столична община подари на Детската градина национален флаг. Знамето вече краси фасадата ни.

Българското знаме 800х600

Повишаване продължителната квалификация и мотивация на учителките е постоянна и първостепенна задача на всеки директор. По този повод се включихме с младите попълнения на нашия колектив в квалификационен курс на издателство ”Клет” на тема: ”Интегриране на технологии в детската градина чрез използване на софтуерен пакет от мултимедийни ситуации и работа с интерактивна дъска и програмируеми играчки.”

Любезното домакинство на ДГ№125 ”Усмивка” в лицето на директора г-жа Албена Герова допринесе за още по-приятното протичане на курса.

20230309_130017_800x600
20230309_125857_800x600

" Баба Марта" 2023 г.

Баба Марта не пропусна да мине и край Детска градина ” Детелина “.За радост на всички раздаде мартенички. Не пропусна да ориса със здраве и весели игри децата и спорна работа за учителките!

Баба Марта 2023 г.

Работилница " Баба Марта" 2023 г.

Днес /28.02.2023г./ и децата от ПГ група – 5 годишни поканиха майките си в работилница ” Баба Марта”.Заедно с учителките си,г- жа Колева и г- жа Кючукова чуха приказка за ” Баба Марта и нейните братя”, направиха си картички,а в изработването на мартениците се включиха и техните майки.

Баба Марта 28022023-3
Баба Марта 28022023-1
Баба Марта 28022023-2

За сръчните детски ръчички,г- жа Балабанова и г- жа Панчева бяха приготвили страхотни изненади!!

Палма-киви банани портолали

Прекрасни мартенички за Баба Марта !!!

Днес децата от 2ра група ,заедно с учителките и родителите си, в песни и стихчета изработиха прекрасни мартенички,с които да посрещнат Баба Марта!

Баба Марта подготовка 2023 - 2
Баба Марта подготовка 2023 - 1

Пиесата " Трите прасенца" на Държавен куклен театър- гр.Сливен. 2023 г.

На 24.02.2023г./петък/ децата от ДГ84 имаха възможност да се запознаят с изкуството и актьорите от Държавен куклен театър- гр.Сливен.
Прекрасните декори и играта на артистите прикова вниманието дори на най- малките, които гледаха с голям интерес.
По- големите показаха много добра зрителска култура и наградиха гостите с продължителни аплодисменти! Интересът им продължи и след пиесата и се запознаха и разговаряха лично с артистите.
Пиесата ” Трите прасенца” ще се помни дълго в нашата детска градина!

В очакване на Баба Марта !!!

В очакване на Баба Марта!!

Наричаме го Левски и помним го с любов. В мечтите наши детски за свобода е зов.

Днес бъдещите ученици и г- жа Георгиева отбелязаха 150-та годишнина от обесването на Васил Левски.

Отбелязване Васил Левски 2023

Готови с подготовката за посрещане на Баба Марта 2023!

Децата от 1гр. и г- жа Денчева вече са готови с подготовката за посрещане на Баба Марта! С прекрасните мартеници, които изработиха ще зарадват и родителите си!

Валентинки 3

И докато децата от 2А гр. все още са на вълната на отминалите празници,техните приятели и г- жа Балабанова също са в трескава подготовка за посрещане на Баба Марта!

Валентинките на ПГа група и г- жа Ангелова.

И най- малките от първа яслена група с г- жа Ванеса Томова ,изработиха красиви Валентинки с много търпение и старание.

 

И бъдещите първокласници от ПГ група ни изненадана с прекрасни рисунки. С изложбата от тях не само зарадваха по- малките си приятели, но и чудесно украсиха фоайето на групата си.

Госпожа Петрова беше много доволна от работата на цялата група.
 
клоуни1
клоуни 2

Детелинките от III група, след впечатленията от изминалите празници с голямо старание изработиха кукерски маски.
Госпожа Кючукова помогна на всяко дете,за да бъде маската му съвсем като истинска.

Малките Детелинки от Първа група извикаха снега с прекрасните Снежковци,които изработиха с госпожа Андонова!

проект "Богатството на есента" - 2022 г.

Бъдещите ученици от ПГ-а група с учителки г- жа Георгиева и г-жа Ангелова включиха и своите родители в осъществяване на проекта “Богатството на есента”. Изработеното напълно илюстрира колко е пъстър и богат сезона!

Пътуване до Къщата на хляба в Копривщица - 2022 г.

На 25.10.2022г децата от ПГ групите бяха на така дълго мечтаната екскурзия с нашите партньори от Национал Турс. Пътуването до Къщата на хляба в Копривщица остави незабравими емоции! Децата изкараха един прекрасен ден на чист ,планински въздух. Заедно с разходката научиха за пътя на зърното до брашно,  видяха оръдия на труда ,използвани в близкото минало.                                                                     

Имаха възможност ”да рисуват” с брашно, а голямата изненада от домакините беше предоставеното на всяко дете тесто, от което да си направят питки.

Настроението и емоцията бяха заедно с новите знания и впечатления!         

За ”довиждане” всички хапнаха вкусна питка с мед, приготвена в Къщата на хляба!

Слънчеви есенни усмивки от децата на ПГ а група

Във връзка с Международния ден на безопасността на движението по пътищата,в ДГ№84 ”Детелина” се проведе ”открит урок”с децата,подготвен от старши учители Деница Цекова и Даниела Балабанова. На подготвеното кръстовище с пътни знаци, дидактични табла, светофар , с помощта на дидактични кукли, много игри, песни, гатанки и изненади децата обогатиха знанията си по темата.

Вчера /25.05.2022г/ беше поредния най- прекрасен и най- тъжен ден в годината. Децата от ПГ група се сбогуваха с учителките си и детската градина!

Изпращаме поредния набор много добре подготвени деца за училище, деца с навици и незабравими приятелства! Удовлетворението от добре свършената работа остава за учителите и помощник- възпитателката! Благодарност е чувството, което изразиха родителите. Липсата им ще се усеща още няколко месеца, докато на тяхно място дойдат малките приятели от яслените групи!

На добър час и много успехи!

Нашите деца от IIIa група под ръководството на г- жа Вергиния Георгиева се включиха в проект"Чиста природа".

Разбира се, с най-дейно участие в проекта се включиха техните родители. Всички бяха вложили изключителна фантазия, умения и креативност. Крайните резултати са много впечатляващи!

С предметите от подредената изложба се запознаха децата от всички останали групи, учителките им и родители,които проявиха интерес!

Определяме като ценност това, че всички са убедени колко добре могат да бъдат използвани т.нар. " отпадъци" и колко красота може да се изработи с тях!

Щастливи и спокойни ще изпратим нашите бъдещи първокласници !

Днес те показаха завидни знания за това как трябва да се движим за да сме в безопасност. Познават не само значението на светлините на светофара, но и пътните знаци и указанията на регулировчика.

Всички зарадваха родителите си с показаните знания и умения!

Голяма изненада поднесоха на децата ни актьорите от Жар театър с постановката си "Завръщането на цветята".
Нестандартните костюми и решения, богатите декори и най- вече факта, че представлението беше изнесено на двора ни ,наистина впечатлиха децата!
А те показаха ,че имат изградена " зрителска култура" и изпратиха артистите с бурни аплодисменти!

Истинско преживяване за децата от ПГ групите беше екскурзията на 16.05 .2022 г. до етно село Дрен!
Децата изкараха целия ден в игри на чист планински въздух.
Можаха да се запознаят с грънчарството, пътя на житото до брашно, яздиха кон.

Бъдещите ученици от ПГ група с учителки г- жа Денчева и г- жа Митова показаха на родителите си колко добре са подготвени за училище и уроците по БЕЛ.Децата се представиха не само с отлични знания,но и с внимание и отлични приятелски взаимоотношения.

подготвени за училище и уроците по БЕЛ 1
подготвени за училище и уроците по БЕЛ 2

В Седмицата на четенето се включиха родители от всички групи и четоха приказки на децата,които се посрещнаха с огромен интерес.

Седмица на четенето 3

Кътчето с любимите книжки на най-малките деца от 1-ва група с учителки г-жа Панчева и г-жа Балабанова..

Седмица на четенето 4

В 3А група г-жа Камелия Манойлова зарадва децата с приказката ''Горската детска градина'' от поредицата ''Във вълшебната гора''. А във връзка с настъпващите празници беше подготвила и приказката ''Великден в гората''. Денят се превърна в незабравимо преживяване за децата!

Децата от ПГ група и техните учителки чакат с нетърпение топлите, слънчеви дни за да играят дълго на двора-14.02.2022.

Урок по безопасно движение по пътищата 2021г.

Използваме последните хубави, слънчеви дни за да разкрасим двора - септември 2021.

Нашите малчугани тръгват на училище 2021г.

СЛУШАМЕ ПРИКАЗКА

ЗИМА 2020

OТКРИТ УРОК ПО ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ В САНДАНСКИ

Етно село "Егрека", с. Дрен 08.10.2019г.